Skogshare

Lepus timidus

Skogsharen är relativt lik sin släkting fältharen, men det finns ett antal karakteristiska drag som skiljer dem åt. Såväl kroppsform som svans, öronstorlek samt ögon- och pälsfärg ser olika ut på dem. Dessutom byter skogsharen pälsfärg mellan sommar och vinter, vilket gör den lättare att känna igen vintertid.

Kännetecken

Jämfört med fältharen är skogsharens kroppsform mindre och knubbigare och dess svans är kort, vit och formad som en liten boll. Fältharens svans är istället längre, plattare och svart på ovansidan. Öronen är jämförelsevis kortare på skogsharen och ögonen är mörkt rödbruna till skillnad från de ljust gulbruna hos fältharen. På sommarhalvåret har skogsharens päls en jämnt gråbrun till mörkgrå färg medan fältharens päls är gulbrun på ett fläckigt sätt.

 

Färgen på skogsharens vinterpäls varierar mellan vit och gråblå, beroende på var i landet haren lever. I de norra delarna hittar man de vintervita hararna, de så kallade nordhararna och i södra Sverige, där snön sällan blir liggande, lever de gråblå mohararna. En vuxen skogshare är 45 –55 cm lång med en 5-7 cm lång svans. Den väger 2,5-4,5 kg i genomsnitt. Honorna är generellt större än hanarna, vilket annars är ovanligt bland landlevande däggdjur.